07-09-2017
Засідання круглого столу на тему: "Реформування спиртової галузі в Україні: час приймати рішення". Учасники засідання, зокрема, зазначили, що спиртова
галузь України відіграє значну роль у забезпеченні галузей національної
економіки сировиною, стабільних надходжень коштів до Державного бюджету
України.
Понад 150 різних
виробництв використовують спирт як основну сировину або допоміжний матеріал.
Зокрема, спирт етиловий використовується у народному господарстві для медичних
цілей, виготовлення лікеро-горілчаної та виноробної продукції, потреб
кондитерської, парфумерно-косметичної, хімічної промисловості, продукції
технічного призначення. Крім цього, спиртові заводи є
також виробниками технічних рідин, спирту, компонентів палива моторного,
лікеро-горілчаної продукції, дріжджів хлібопекарських пресованих, двоокису
вуглецю рідкого.
Спиртова
галузь України має достатню сировинну базу для виробництва спирту. На спирт
переробляють будь-яке зерно, у тому числі – непридатне для харчових і кормових
цілей, а також відходи цукрової галузі – мелясу, обсяг якої дещо обмежений в
останні роки у зв’язку із скороченням виробництва цукру.
Позитивним
для збільшення експортного потенціалу спиртової галузі є також географічне
розміщення України, що створює сприятливі умови для поставок українського
спирту до країн СНД та країн Європейського Союзу (ЄС).
Крім
цього, Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським
Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони,
на 2014-2017 роки встановлена річна експортна квота 09.0371 етанол обсягом 27
тис.тонн.
Підприємства
спиртової галузі перебувають у державній власності та відповідно до Закону
України від 07.07.1999 № 847-XIV, їх включено до переліку об’єктів права державної власності, що не
підлягають приватизації.
Незважаючи
у цілому на сприятливі умови для розвитку, наразі вітчизняна спиртова галузь перебуває
у стані стагнації, що пов’язано із рядом чинників як об’єктивного, так і
суб’єктивного характеру. Основні причини занепаду вітчизняної спиртової галузі
– тотальна тінізація та цінова неконкурентоспроможність вітчизняного спирту на
експортних ринках.
Протягом
2013-2016рр. Україна не експортувала спирт, у той час, як десятиріччя раніше
експортні поставки складали 24% від всього виробництва. На фоні застарілості
виробничих фондів та високої енергоємності виробництва, собівартість
вітчизняного спирту на 20-30% вища, ніж в країнах ЄС.
За
оцінками експертів ринку, частка тіньового обороту харчового спирту в Україні
зросла з 10% в 2007р. до 50% від
загального споживання в 2016 році. Лише за минулий рік оціночні втрати бюджету
від несплати акцизу і ПДВ із тіньового спирту сягнули 9 млрд.грн.
Загальні
збитки держпідприємств спиртової галузі сягнули майже 1 млрд.грн., сукупна
заборгованість складає близько 3 млрд.грн., половина із якої податкові санкції
за нелегальне виробництво спирту, що були нараховані в 2013-2014рр.
На
сьогодні із 80 спиртзаводів, що перебувають у віданні Мінагрополітики, працюють
лише 15 (включно із виробниками біоетанолу і технічного спирту).
Учасники
круглого столу підтримали запропоновані організаторами рекомендації.
В
засіданні круглого столу взяли участь: перший віце-президент, генеральний
директор Спілки В.М.Биковець, віце-президент Спілки І.І.Юрченко.